AgriculturaMedi AmbientNotícies

Quatre anys dels Horts Urbans de Betxí

La idea va partir de la Regidoria de Medi Ambient i pretenia crear una zona d’hort el més propera al centre del poble, i que servira per a aprofitar terrenys abandonats o horts sense cultiu.


El passat mes d’abril es van complir quatre anys des de l’entrada en funcionament dels horts urbans ecològics en Betxí. Una iniciativa pionera en el seu moment en la província de Castelló. A primers d’abril de 2012 es van posar en marxa les primeres 31 parcel.les d’uns 30m2, una superfície que s’ha demostrat suficient per al autoabastiment familiar. En febrer de 2013 es van adequa 14 parcel.les més, fins a un total de 45, que és el màxim que permet el terreny.

Alguns dels objectius que es pretenien tenien a vore amb la situació econòmica actual. Evidentment, disposar d’una parcel.la de 30 m2 no havia de suposar una solució definitiva a les carències econòmiques, però que podia ser una ajuda a l’economia familiar.

D’altra banda, el projecte va nàixer com una idea de caràcter educatiu, en un intent d’aprofitar l’experiència i les tècniques d’horticultura que posseïen molts ciutadans i ciutadanes,  i de plantejar accions formatives per a ensenyar a les persones interessades a cultivar verdures i hortalisses de manera natural, aprofitant al màxim l’espai disponible i aprenent a crear nous espais de cultiu. En este sentit, els darrers tres anys s’ha posat en marxa un projecte de col·laboració amb l’escola pública, en què l’alumnat d’infantil i primària han sembrat i recollit diverses hortalisses en els propis horts.

El tercer objectiu dels horts urbans ecològics era l’ambiental: donar un pas endavant en el desenvolupament sostenible a nivell local. La creació d’estos horts constitueix una forma efectiva de recuperar el valor de la terra, d’integrar el casc urbà i la naturalesa, i de recuperar coneixements i pràctiques de l’agricultura tradicional. A més, el conreu amb caràcter ecològic permet familiaritzar als participants amb mètodes de producció sostenible d’aliments, afavorint l’adquisició de valors que fomenten la conservació i el bon ús del medi natural.

Finalment, la creació dels horts urbans ecològics havia de contribuir a millorar la salud de les persones. L’OMS defineix la salut com un “estat complet de benestar físic, mental i social, i no merament l’absència de malaltia o patiment”. La salut és un factor bàsic per a mantindre el benestar i la qualitat de vida de las persones. En eixe sentit, la prevenció bàsica la conformen una dieta saludable, rica en fruites i verdures, combinada amb l’activitat física. Ambdós beneficis els proporciona la participació en esta iniciativa. També es donen elements molt importants de millora de l’autoestima, que són especialment necessaris quan la gent passa per moments difícils.

Durant este temps s’han dut a terme quatre cursos cursos d’agricultura ecològica, especialment dissenyats per a les persones arrendatàries de les parcel.les, però oberts al conjunt de la ciutadania.

El projecte ha facilitat també l’aparició d’altres iniciatives com la de “l’Horta del Rajolar”, que promou la inserció laboral a través de l’agricultura ecològica, i que s’haja incrementat el número de persones que, a nivell particular, cultiven terrenys familiars de forma biològica.

Evidentment, el transcurs d’estos últims quatre anys no ha estat exempt de dificultats, lògiques per altra banda, quan es junta a un número important de persones compartint un mateix espai, però la valoració general no pot ser més que positiva.

admin

Ajuntament de Betxí

Ús de cookies

Este lloc web utilitza cookies per a una millor experiència d'usuari. Si continueu navegant esteu donant el vostre consentiment per a l'acceptació de les citades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, cliqueu l'enllaç per a més informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies